Pagina's

donderdag 5 september 2013

Inspelen op de actualiteit

Onze samenleving is sterk in verandering. Alles gaat zo snel dat het vaak lastig te volgen is wat er gebeurt en wat we er mee moeten. Hoe kunnen we inspelen op alle duurzame ontwikkelingen en wat kunnen wij zelf doen om grip te krijgen op de onzekere toekomst?

Duurzaamheid is een trend die niet meer weg te denken is. Van alle kanten horen we geregeld slimme tips en trucs over energiebesparing. Goed voor de planeet en goed voor de portemonnee. Dus er aandacht aan geven loont de moeite. Toch hebben we niet altijd tijd of zin om ons erin te verdiepen. En dan heb je alleen jezelf ermee. Lastiger is het als je zelf iets wilt veranderen maar je weet niet waar je moet beginnen. Hoe kom je aan de juiste informatie?

Schaliegas
Als veranderingen in de toekomst liggen, waar we nu iets aan moeten doen, maar waarvan de effecten niet snel zichtbaar zijn, zoals het opraken van bepaalde grondstoffen, is de actiebereidheid klein. We weten inmiddels dat we niet eindeloos olie uit de grond kunnen blijven pompen om onze economie draaien te houden. Dus moeten we alternatieven verzinnen en keuzes maken. 
 
Een onderwerp wat nu veel stof doet opwaaien is de door het kabinet gewenste proefboring naar schaliegas. Hoe betrouwbaar is de beschikbare informatie? Is het schadelijk? Of hebben we juist een proefboring nodig om daar achter te komen? De echte vraag hierbij zou moeten zijn: “Gaan we door op de oude manier en blijven we verslaafd aan olie of omarmen we structureel duurzame oplossingen?” Als we dat weten kunnen we pas echt actie ondernemen.

Inspiratie
Het blijft dus lastig om te volgen wat er speelt en wat onze rol daarin kan zijn. Toch gebeurt er veel, kijk maar wat er al in je eigen omgeving speelt. De buurtprojecten schieten als paddenstoelen de grond uit, het ‘Repair Café’ bloeit, stadstuinieren is hip, kledingruilbeurzen en de kringloopwinkels doen het goed, marktplaats is nog nooit zo groot geweest en er zijn websites als ‘Peerby.com’ om op lokaal niveau spullen van elkaar te lenen. Ook het bedrijfsleven ziet kansen. De lease jeans is hiervan een mooi voorbeeld evenals de duurzame supermarkt.

Al deze initiatieven zijn ontstaan doordat mensen geïnspireerd zijn geraakt door verhalen van anderen en hun creativiteit hebben aangesproken om zelf iets te doen voor de buurt, de medemens of de planeet. We hoeven niet te wachten tot de overheid met oplossingen komt, we kunnen gewoon vandaag al aan de slag gaan. Inspelen op de actualiteit is luisteren naar de verhalen en eruit halen wat bij jou past.

Wil je geïnspireerd raken en je duurzame ambities waarmaken? Kom dan naar onze ‘Inspiratie Bijeenkomst’. Hier staan de verhalen en de voorbeelden centraal en gaan we samen aan de slag om een duurzame samenleving in te richten, waardoor we grip krijgen op onze toekomst.

5 tips om je duurzame ambities waar te maken:
1. Speel in op de actualiteit
2. Doe het samen
3. Durf te kiezen
4. Wees het verschil
5. Draag het uit

Wil je meer weten lees dan mijn eerdere blogje  'Waar halen we onze inspiratie vandaan?'.

Geen opmerkingen: