Pagina's

woensdag 7 november 2012

De kunst van het nivelleren

“Nivelleren is een feest!” Dat zei Hans Spekman, partijvoorzitter van de PvdA, dit weekend in een interview in de AD, naar aanleiding van de voorgenomen kabinetsplannen om de zorgpremie inkomensafhankelijk te maken.

De commotie is niet van de lucht nu bekend is dat het kabinet de hoogte van de zorgpremie afhankelijk wil maken van het inkomen. Ook ik ben geschokt over de plannen. Met nivelleren op zich heb ik geen moeite, maar nota bene over het onderwerp “zorg” dat valt bij mij heel slecht. En gelukkig ben ik niet de enige die daar problemen mee heeft. Al vraag ik mij af of dat is om het nivelleren in het algemeen of ten aanzien van het feit dat het om de zorgkosten gaat?

Zelf doe ik er alles aan om zo gezond mogelijk te leven. Ik let op wat ik eet, besteed aandacht en tijd aan mijn eigen biologische moestuin, beweeg voldoende, rook niet, drink met mate, neem voldoende rust. Dat doe ik niet alleen omdat ik mij daar veel beter bij voel maar vooral om weg te blijven uit de reguliere gezondheidszorg waar ik niet al te positieve ervaringen mee heb.

Geen alternatieven mogelijk
Ik ben het in essentie helemaal niet eens met de manier waarop ons huidige zorgsysteem in elkaar zit en hoe het wordt gefinancierd. Ik wil wel bijdragen aan het collectief voor mensen die het minder hebben of die een slechtere gezondheid hebben. Maar ik wil niet betalen voor een systeem wat alternatieven uitsluit of slechts mondjesmaat toelaat. En ik wil niet betalen voor iets waar ik totaal geen invloed op kan uitoefenen. Gezond blijven kan ik beïnvloeden, maar als ik ziek ben en zorg nodig heb kan ik onvoldoende eigen keuzes maken.

Wat ik zou willen is mijn eigen zorgbudget wat ik kan aanwenden zoals ik dat zelf verkies. Zodat ik naar de arts van mijn keuze kan gaan of dit nu een reguliere arts is of iemand uit de alternatieve zorg en de behandeling kiezen die mij het meeste vertrouwen geeft. Nu heb ik dat gevoel niet, ik betaal voor zaken die ik niet gebruik. En als ik al alternatieve zorg wil dan moet ik vooraf extra premie betalen, voor het geval dat! Een no-claim constructie zou in mijn geval een betere oplossing zijn, want de reguliere zorg gebruik ik nauwelijks en alternatieve zorg betaal ik nu toch al uit eigen zak.

De gezondheidszorg is ziek

Door de marktwerking is de gezondheidszorg er helemaal niet bij gebaat om mensen snel beter te maken. Artsen geven dat gewoon toe. Voor een uurtje praten met een patiënt, wat wellicht al de oplossing van een probleem kan zijn, kunnen ze geen factuur versturen, voor een verrichting of het uitschrijven van een medicijn wel. Uiteindelijk is de patiënt de dupe van een vercommercialiseert systeem.

We hebben het zover laten komen dat wij als individu niet meer de verantwoordelijkheid nemen over onze eigen gezondheid. We vertrouwen liever op de arts dan op onszelf. Ik schreef hier al over in mijn vorige blog. Ook ben overtuigd dat er veel alternatieve behandelmogelijkheden en medicijnen zijn die vele malen goedkoper zijn dan de reguliere zorg biedt en die toch effect resulteren. Tja wellicht niet altijd wetenschappelijk onderbouwd, maar die toch werken. Als we dan toch over marktwerking praten laat dan de keuze helemaal bij de gebruiker. Iedereen zijn eigen zorgbudget.

Nivelleren is een kunst
Om de kosten voor de gezondheidszorg betaalbaar te houden is het onethisch om premies inkomensafhankelijk te maken. Ieder mens is verantwoordelijk voor zijn eigen gezondheid en net als het brood bij de bakker dat voor iedereen even duur is moet de gezondheidszorg ook voor iedereen hetzelfde zijn. Daarbij komt nog dat deze maatregel geen enkele invloed heeft op de bezuinigingsoperatie die moet wordt uitgevoerd om de staatsbegroting weer op orde te krijgen. Een prikkel voor de zorg om goedkoper te werken zit hier totaal niet in. Dus wie garandeert ons dat de zorgkosten niet verder de pan uit rijzen?

Foto: ANP
Gezien de heftige discussie denk ik dat het zo’n vaart niet zal lopen. Wil het kabinet nivelleren dan zullen ze dat toch op een ander terrein moeten doen. En als de Tweede Kamer haar goedkeuring geeft aan het voorstel hebben we ook de Eerste Kamer nog om het af te keuren. Is het misschien een slim spel geweest van Rutte? Is hij express meegegaan in een ‘onhaalbaar’ plan zodat iedere volgende poging van de PvdA in de kiem gesmoord kan worden? Want als het wordt afgeschoten heeft het aan de VVD niet gelegen. Heeft de PvdA dan te vroeg gelachen?

Lang leve de gezondheidszorg en de politiek – een boeiende combinatie.

1 opmerking:

Jolanda Verburg zei

Gelukkig is dit onzalige plan van de baan. Het is nu de kunst van dit kabinet om met alternatieven te komen.
Persoonlijk denk ik dat met deze twee partijen de middeninkomens de grote verliezer zullen zijn. De laagste inkomens krijgen er wat bij (PvdA) en de hoogste inkomens zullen toch wat in de luwte gehouden worden (VVD). Blijft over: de middeninkomens! Is dat eerlijk?